Green House, Invershin

Green House, Invershin

“I wanted a timber building with good eco-credentials, and I didn’t want to import a kit- why buy from down south if you can get it here?  If you choose something Scandinavian that might benefit a local delivery driver, but if it’s made locally there are a lot more benefits to the area- like the council tax and income tax paid by those involved.  The more local you can get something the better!”
Adrian Green, Invershin

This new three bedroom house is perched on the side of the former Balblair quarry north west of Bonar Bridge. The semi circular house was designed to respond to the meandering Kyle river, the panoramic views over the Dornich firth and hills beyond.

The house is largely open plan, responding to the southerly views, with service areas located to the north. Large areas of covered decking will enable the occupants to use the external space all year round. The cross section of the house features a split roof design with clear storey glazing, allowing north light to flood into the living spaces. Large section Douglas Fir post and beam frames form the main primary structure and help define the internal and external
spaces.

The house will have high levels of warmcell insulation, under floor heating, and a mechanical heat recovery system linked to a ground source heat pump and
solar collectors.

The house was prefabricated in the MAKAR workspace and the curved layout was formed with a series of large facetted panels. The superstructure was
erected in seven days.

The external walls will be clad with painted larch boards and the roof will be finished with standing seam zinc.