Paramatta House, Montrose

Paramatta House, Montrose

Floor Area: 122m2
Complete: Sept 2005

The building occupies an elevated sloping site within the grounds of a former country house overlooking Montrose, with the coast a mere three to four miles beyond. To the east big skies are captured in the house combining with a southerly aspect aiding passive and active solar collection. The views to the west and north are more restricted and this is particularly reflected in the north-west elevation of the house where comparatively smaller apertures have been incorporated. The house has one level change on the ground floor which directly responds to the context of the sloping site and brings additional volume, in part to the ground floor but more so to the living spaces above. Externally a series of decks and balconies from the public areas further extend these rooms and diminish the boundaries between the inside and outside of the house.

'Winner Angus Design Awards 2006
'Winner' Montrose Society Award' 2006
'Greenhouse' Exhibition, Sust. The lighthousse, Glasgow 2007
'Six Cities Exhibition: Creative Highlands',Inverness 2007

Further information can be found in this A+DS SUST Case Study